A tanfolyamokon használt alapanyagok

Az alapanyagok funkciót, leírását, hivatkozásait és az EU esetleges szabályozását a lekerekített sarkú widget-re kattintva érhetitek el.

A widget elején lévő szám az adott összetevő osztályzata. Minnél nagyobb ez az szám annál több egészségügyi, környezetvédelmi és tisztasági követelménynek felel meg az összetevő, vagy másképp fogalmazva annál kevésbé jelent kockázatot toxikusság és allergia szempontjából. Fontos kiemelni, hogy egy kozmetikai vagy háztartásvegyipari alapanyag több összetevőből is állhat. Erre a legjobb példák az újfajta ECOCERT kompatibilis tartósítószerek. Ezekben az esetekben figyelembe kell venni az adott összetevő koncentrációját az alapanyagban. A Mi jó?.hu tájékoztató tudományos közösségi portál a többivel ellentétben figyelembe veszi ezeket a paramétereket is.

Az alapanyaglistát folyamatosan bővítjük, így érdemes időről idődre visszanézni. Ha nem találod valamelyik alapanyagot, akkor kérlek jelezd felénk az elérhetőségeink egyikén!

Ha szeretnéd beágyazni a lenti alapanyag widgetek bármelyikét a saját blog-oda, webshop-odba, akkor látogass el ide.

Emulgeátorok

Emulin PSC 3

Kereskedelmi nevek: Plantemuls, Emulin PSC 3, Tego Care PSC 3

Használat: 4 - 6 %-ban O/V emulziók készítéséhez.

Megvásárolható: Ökokucko - Plantemuls

Arlaton 2121

Kereskedelmi nevek: Arlacel 2121

Használat: 4 - 6 %-ban V/O emulziók készítéséhez. Alkalmas O/V emulziók készítéséhez is.

Megvásárolható:

Cetilsztearil-alkohol

Kereskedelmi nevek: Cetilsztearil-alkohol 60/30

Használat: 0,5 - 5 %-ban O/V emulziók készítéséhez segédemulgeátornak.

Megvásárolható: Ökokuckó - Cetilsztearil-alkohol

Sztearinsav

Kereskedelmi nevek: Sztearin-sav, Stearic acid, Sztearin sav

Használat: 0,5 - 5 %-ban O/V emulziók készítéséhez segédemulgeátornak.

Megvásárolható:

Condicioner 22

Kereskedelmi nevek: Procondicioner 22, P-22, Brassicamidopropyl Dimethylamine

Használat: Kationos felületaktív anyag, amit 1 - 10 %-ban hajkondicionáló és testápoló szerekhez szoktak használni.

Megvásárolható:

Tenzidek

Lauryl Glucoside

Kereskedelmi nevek: Lauryl glucoside, Cukortenzid

Használat: 1 - 25 %-ban lemosószerek készítéséhez viszkozitás szabályzó anyagként.

Megvásárolható:

Coco Glucoside

Kereskedelmi nevek: Coco glucoside, Cukortenzid

Használat: 0,5 - 1 %-ban O/V emulziók készítéséhez segédemulgeátornak illetve 1 - 5 %-ban lemosószerekhez.

Megvásárolható:

Caprylyl/Capryl Glucoside

Kereskedelmi nevek: Caprylyl/Capryl Glucoside, Cukortenzid

Használat: 0,5 - 5 %-ban lemosószerekhez szolubilizáló anyagként vagy habzószernek.

Megvásárolható:

Betain 45%

Kereskedelmi nevek: Betain, Betadet

Használat: 5 - 15 %-ban lemosószerekbe viszkozitást szabályzó anyagnak és habzószernek.

Funkciók: felületaktív anyag, vízkoszitás szabályzó, hajkondicionáló, habképző, tisztítószer, antisztatizáló anyag

Leírás: Amfoter felületaktív anyag, ami a kereskedelmi forgalomban többféle koncentrációban is hozzáférhető jellemzően 45 és 30%-ban.

Megvásárolható: Fáma Kft.

Oldószerek

Hexylene Glycol

Kereskedelmi nevek: Hexylene Glycol

Használat: 0-30%-ban

Funkciók: oldószer, emulgeálószer, bőr kondicionáló, illatosító, felületaktív anyag

Leírás: A gyógyszerminőségű Hexylene Glycol kitűnő oldószer, nem irritál és nem toxikus.

Megvásárolható: Fáma Kft.

Tartosítószerek, antioxidánsok

Preservative NAP2

Kereskedelmi nevek: Paratexin NAP 2

Használat: 0,5 - 1,2 %-ban elsősorban natúrkozmetikumok tartosítására. Használható 4,0 - 10,0 pH tartományban.

Megvásárolható: Ökokuckó - Preservative NAP 2

Preservative EC5AT

Kereskedelmi nevek: Paratexin EC5AT

Használat: 0,5 - 1,2 %-ban elsősorban natúrkozmetikumok tartosítására. Használható 4,0 - 6,0 pH tartományban, ezért a terméket savasítani szükséges.

Megvásárolható: Ökokuckó - Preservative ECAT

Tocosterol C

Kereskedelmi nevek: Tocosterol C, Tocobiol C, E-vitamin

Használat: 0,2 - 1,0 %-ban antioxidáns és bőrkondicionáló anyagként.

Megvásárolható: Ökokuckó - Tocosterol C 30 ml

image: