Skip to main content
Tartósítás

Kozmetikumok sikeres tartósítása

A tartósítás egy kiemelten fontos kérdés nem csak az élelmiszereknél, hanem a kozmetikumoknál is. Megfigyelhető egy olyan tendencia, hogy a felhasználók jobban foglalkoznak a kozmetikumok tartósításával mint az élelmiszerekével. Ennek oka talán az, hogy a kozmetikumoknál egyértelműbb a használt alapanyag jelölése és ez sokakat felbátorít arra, hogy rögtön alapanyag szakértőkké váljanak. Még olyan kérdés is gyakran felmerül, hogy kell-e tartósítani a kozmetikumot?

A kozmetikumot ha tartalmaz vizet, akkor kötelező úgy tartósítani, hogy legalább 1 évig megőrizze a minőségét. Ezt akkreditált laboratóriumi eltarthatóság vizsgálattal kell bizonyítani. A kozmetikum Termékinformációs dokumentumának tartalmaznia kell ennek az akkreditált laboratóriumi vizsgálatnak az eredményét bizonyítandó, hogy a termékkel minden rendben lesz.

Az interneten szinte folyamatosan keverik a tartósítást és az avasodásgátlást. E-vitamint szoktak ajánlani tartósítás céljából vizet is tartalmazó készítményekhez, pedig az E-vitamin nem tartósítja vizet is tartalmazó kozmetikumokat és ennek megfelelően nem is tartósítószer hivatalos funkció besorolás szerint. Az E-vitamin antioxidáns anyag, ami megakadályozza elsősorban az olajok oxidációját azaz avasodását. Ez az oxidáció a levegőben található oxigén molekulák miatt következik be, ezért a jobb alapanyag gyártók az erre érzékeny olajaikat argon vagy nitrogén védőgázzal csomagolják. Átszerelt olajok esetében ez a védőgáz nincs jelen, mert kevés gyártó képes így kiszerelni az olajakat kis tételben, ez pedig az olaj gyorsabb oxidációjához azaz gyorsabb romlásához vezet.

Gyakori tévhit, hogy az illóolajok is elégségesek a kozmetikum tartósítására. Annak ellenére, hogy számos illóolaj rendelkezik antibakteriális hatással, ez a tulajdonság rendszerint olyan magas koncentrációban jelentkezne, ami nagyságrendileg több mint az alkalmazott mennyiség és mint amit a szervezet még tolerálni képes irritáció nélkül.

Mi van akkor ha nem tartalmaz vizet a kozmetikum? Ilyen termékek a kézápoló balzsamok, ajakápolók, rúzsok, hajvégápoló olajak, bronzosító olajak stb. Mivel az ilyen esetekben a baktériumok nem tudnak elszaporodni a vízmentes közegben, elegendő az antioxidáns szer használata mint pl. az E-vitamin vagy a BHT. Vannak továbbá olyan alapanyagok, amik önmagukban tartósítják a kozmetikumot így nincs szükség külön tartósítószer használatára. Ilyen kozmetikum lehet, ami több mint 70%-ban tartalmaz glicerint, vagy több mint 25%-ban alkoholt vagy a pH-ja 4 alatt vagy 11 felett van. Ilyen termékek jellemzően a szappanok és a tonikok, parfümök, arcszeszek. Biztos találkozott valaki olyan termékkel amire az van felírva, hogy “tartósítószert nem tartalmaz”, ugyanakkor biztos van benne víz. Ennek oka, hogy számos olyan vegyület létezik, ami több funkciót is képes betölteni az adott kozmetikumban és az alkalmazott koncentrációtól függ melyik kerül előtérbe. Az újabb "natúr" tartósítószerek általában olyan illat molekulák, amikből jó sokat teszünk a kozmetikumba, így megfelelő kiegészítő molekulákkal elérhető a kívánt tartósítás is. Ezek is tartósítószerek és figyelemmel a jogszabályi környezetre nem túl szerencsés gyakorlat a fenti állítás, mivel alkalmas a vásárló megtévesztésére.

Na jó, de akkor milyen tartósítószert használjunk a natúrkozmetikumba? Jelentkezzen a legkorábbi kence vagy pipere tanfolyamunkra, hogy megtudja a legmodernebb lehetőségeket! Jelenleg 13 különböző tartósítószert használunk a gyártásaink során, így nemzetközi viszonylatban is nagy tapasztalattal rendelkezünk ezen a területen.

Fontos még megjegyezni, hogy a kozmetikai gyártók minden gyártási tételt is ellenőriznek mikrobiológiai tisztaságra, amit úgynevezett mikrobiológiai gyors tesztekkel végeznek el. Ha te is szeretnél végigvinni egy ilyen vizsgálatot, akkor jó hírem van, mert a Kencelabor profi kence kurzusán a tananyag része lehet, hogy így váljon bárkiből profi kence készítő.