Skip to main content
Állatkísérlet mentes

NYUSZÓMUSZÓ- az "Állatkísérletmentes kozmetikumok"-ról

Miattam ne vakuljon meg egy nyuszi sem, és ne úsztassanak vegyi fürdőben  tengerimalacot a tusfürdőm miatt, és nem szeretnék szenvedő kis egereket vagy mutálódott patkány bébiket. NEM!

Biztos sokan vagytok ezzel így, és a jó hírem, hogy az EU is! Azaz már 2004 óta tiltott a kozmetikai késztermék tesztelése állatokon, 2009 óta pedig a kozmetikai összetevők tesztelése is.
Itt olvashattok bővebben: https://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/animal-testing_en

Sajnos, a világ többi kontinensén ingadozó ez a tendencia, de köszönhetően az Állatvédő szervezeteknek, a nyomás egyre nagyobb, az alternatív teszt lehetőségek pedig egyre inkább elérhetőek. Mindazonáltal fontos tisztázni:

- Minden EU-ban gyártott termék Állatkísérlet mentes, azaz ez külön nem reklámozandó, és nem lehet belőle verseny előnyt kovácsolni, mint ahogy abból sem, hogy az üzem GMP szerint működik. Ez alap 2013 óta (is).

- A terméket nem tesztelték állatokon, de az összetevői nagy részét sajnos valószínű, hogy igen. Ezen már nem változtathatunk, visszacsinálni nem lehet, és nem nagyon fogsz olyan alapanyag adatlappal találkozni, ahogy ne szerepelne az <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/Medi%C3%A1n_hal%C3%A1los_adag">"LD 50"</a>, vagy egyéb halakon végzett teszt eredménye. A jó hír, hogy a jövőben már nem fog több állat szenvedni a már bejáratott, működő, biztonságos alapanyagok miatt. Tehát az "Állatkísérlet mentes" szöveg megtévesztő lehet. Helyesebb talán a "Vegán".

- Import terméknél be kell kérni a gyártó erre vonatkozó nyilatkozatát!

Ezért is preferálom az EU-ban  előállított kozmetikumokat, hiszen az USA-ból, vagy akár Koreából, Kínából érkező termék gyártója kellőképpen messze van ahhoz, hogy az összetevő lista valódiságát homály fedje.

Egyébként pedig van-e az állatkísérletnek létjogosultsága a kozmetikumok tesztelésénél? Szerintem nincs, hiszen olyan jól ismerjük az emberi testet és olyannyira picire bonthatjuk az alapanyagok kémiai hálóját, hogy azokból jól predesztinálható a kozmetikum biztonságossága; a <a href="http://mijo.hu">mijo.hu</a> oldalon ezen eredmények és a sok sok éves tapasztalat adja a tudományos háttérből generálva egy-egy összetevő "biztonsági kódját". Az ún "in vitro" és "ex vitro", valamint egyéb humán tesztek ma már elegendő infót tudnak nyújtani bármilyen élőlény kínzása nélkül. Az egyedi érzékenység, allergia pedig sajnos bármikor felbukkanhat, legyen szó emberről vagy állatról