Kozmetikumok sikeres tartósítása | Kencelabor Skip to main content
Tartósítás

Kozmetikumok sikeres tartósítása

A tartósítás egy kiemelten fontos kérdés nem csak az élelmiszereknél, hanem a kozmetikumoknál is. Megfigyelhető egy olyan tendencia, hogy a felhasználók jobban foglalkoznak a kozmetikumok tartósításával mint az élelmiszereknél. Ennek oka talán az, hogy a kozmetikumoknál egyértelműbb a használt alapanyag jelölése és ez sokakat felbátorít arra, hogy rögtön alapanyag szakértőkké váljanak. Még olyan kérdés is gyakran felmerül, hogy kell-e tartósítani a kozmetikumot?

A kozmetikumot ha tartalmaz vizet, akkor kötelező úgy tartósítani, hogy legalább 1 évig megőrizze a minőségét. Ezt laboratóriumi challenge teszttel kell ellenőrizni, aminek a lényege, hogy ismert mennyiségű baktériummal fertőzik a terméket és azt nézik, hogy az milyen gyorsan pusztul el az adott közegben. A kozmetikum Termékinformációs dokumentumának tartalmaznia kell ennek az akkreditált laboratóriumi vizsgálatnak az eredményét bizonyítandó, hogy a termékkel minden rendben lesz.

Az interneten szinte folyamatosan keverik a tartósítást és az avasodásgátlást. E-vitamint szoktak ajánlani tartósítás céljából, pedig az E-vitamin nem tartósít és ennek megfelelően nem is tartósítószer. Az E-vitamin antioxidáns anyag, ami megakadályozza elsősorban az olajok oxidációját azaz avasodását. Ez az oxidáció a levegőben található oxigén molekulák miatt következik be, ezért a jobb alapanyag gyártók az erre érzékeny olajaikat argon védőgázzal csomagolják.

Gyakori tévhit, hogy az illóolajak is elégségesek a kozmetikum tartósítására. Annak ellenére, hogy számos illóolaj rendelkezik antibakteriális hatással, ez a tulajdonság rendszerint olyan magas koncentrációban jelentkezne, ami nagyságrendileg több az alkalmazott mennyiségnél és amit a szervezet még tolerálni képes irritáció nélkül. Például a rozmaring és grapefruit mag kivonatok nem tartósítószerek, hanem az E-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns anyagok (International Fragrance Association).

Mi van akkor ha nem tartalmaz vizet a kozmetikum? Ilyen termékek a kézápoló balzsamok, ajakápolók, rúzsok. Mivel az ilyen esetekben a baktériumok nem tudnak elszaporodni a vízmentes közegben, elegendő az antioxidáns szer használata mint pl. Az E-vitamin vagy BHT. Vannak továbbá olyan alapanyagok, amik önmagukban tartósítják a kozmetikumot így nincs szükség külön tartósítószer használatára. Ilyen kozmetikum lehet, ami több mint 70%-ban tartalmaz glicerint, vagy több mint 25%-ban alkoholt vagy a pH-ja 11 felett van. Ilyen termékek jellemzően a szappanok és a tonikok, parfümök, arcszeszek. Biztos találkozott valaki olyan termékkel amire az van felírva, hogy “tartósítószert nem tartalmaz”, ugyanakkor biztos van benne víz. Ennek oka, hogy számos olyan vegyület létezik, ami több funkciót is képes betölteni az adott kozmetikumban és az alkalmazott koncentrációtól függ melyik kerül előtérbe. Az újabb natúr tartósítószerek általában olyan illat molekulák, amikből jó sokat teszünk a kozmetikumba, így megfelelő kiegészítő molekulákkal elérhető a kívánt tartósítás is. Ezen kívül lehet még visszazsírzó hatása is. Ezek is tartósítószerek, csak a marketing részleg más tulajdonságát hozta előtérbe az adott alapanyagnak, ami ismerve az EU szabályozást nem túl szerencsés gyakorlat, mivel alkalmas a vásárló megtévesztésére.

Na jó, de akkor milyen tartósítószert használjunk a kozmetikumba? Az igazság az, hogy a parabének és a thializonok meghurcolása óta nincs jó tartósítószer. Számos kompromisszum árán tartósíthatjuk a kozmetikumainkat. Ilyen kompromisszumok a savas pH, a tartósítószer illata, az emulgeátor kacsapodása, a gél elfolyása vagy beopálosodása. Tehát attól függ, hogy pontosan milyen termékekhez kell választani, attól függően lehet a Preservative NAP2 semleges pH mellett enyhe orgona illattal, a Preservative EC5AT (Rokonsal BSB) savas pH mellett szintén kiérződő mandula illattal vagy a Preservative CPE érzékeny emulziókhoz vagy gélekhez használni.

Fontos még megjegyezni, hogy a kozmetikai gyártók minden gyártási tételt is ellenőriznek mikrobiológiai tisztaságra, amit úgynevezett mikrobiológiai gyors tesztekkel végeznek el. Ha te is szeretnél végigvinni egy ilyen vizsgálatot, akkor jó hírem van, mert a KenceLabor profi kence kurzusán a tananyag része, hogy így váljon bárkiből profi kence készítő.