Skip to main content
Xanthan Gum

Viszkozitást szabályzó kozmetikai alapanyagokról röviden

A viszkozitás szabályzás a kozmetikai és háztartásvegyipari termékeknél egyaránt nagy jelentőséggel bír. A kozmetikumoknál a krémek textúrájának változatossá tételéért és a stabilitás növelésének érdekében alkalmazzák elsősorban, de manapság gyakoribb az ár leszorítása. Minél több sűrítőt alkalmaznak a krémekbe, samponokba és tusfürdőkbe, annál kevesebb aktív anyagra van szükség, ami az árat és egyuttal a minőséget si csökkenti. A otthon készített kozmetikumoknál inkább a technológiai ismeretek hiányosságait pótolják a különböző sűrítők túlzott adagolásával, hogy így sokkal jobb stabilitást érjenek el a hobby és sokszor a profi kozmetikum készítők is.

A legszélesebb körben alkalmazott ilyen viszkozitást szabályzó alapanyag a Xanthan Gum-i, ami egy fermentációs úton előállított poliszacharid, gélképző anyag. A fermentációt a Xanthomonas campestris nevű baktérium törzsel végzik, valamilyen cukor tápoldattal, ami tartalmaz még szervetlen nitrogén és foszfát forrást, leggyakrabban nátrium-nitrátot és nátrium-foszfátot. Nagy előnye, hogy teljesen természetes és környezetbarát vegyületről van szó. Kevesen tudják, de a Xanthan Gum-ból is számtalan változat létezik attól függően, hogy mire szeretnék használni. A különböző fizikai-kémiai tulajdonosok elsősorban az átlagos mulekulasúlytól függnek. Minnél nagyobb a molekulasúly, annál hosszabb a Xanthan Gum-iban található kettős hélis szerkezet, ami a viszkozitásért felelős. Így megtalálható az olcsó élelmiszer sűrítőtől kezdve a finom szemcsés jó textúrájú, nagy molekulatömegű kozmetikai változatokon át a jó saválló háztartásvegyipari változatig szinte minden. Ezeken belül is számtalan variáció közül választhatunk attól függően, hogy mire szeretnénk használni és milyen minősítésre van szükségünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan helyen vásároljunk, ahol tudjuk, hogy megfelelő változatot és minőségű Xanthan Gum-it kapunk nem pedig olcsó technikai minőségű sűrítőt.

A Xanthan Gum-i hátránya, hogy 0,2 %-nál nagyobb adagolásban egyre jobban elkezd ragadni, továbbá a termék esztétikai látványa is sokat romlik tőle. A megfelelő adagolása maximum 0,2 %-ban az emulzió stabilitásának növelése érdekében szokott történni, amikor még nem hagy maga után ragadós érzést a bőrön. Jellemző az otthon készített krémekre, samponokra és tusfürdőkre a túlzott Xanthan Gum-i használat, amit a fenti tulajdonságokból lehet felismerni. Ezen úgy lehet változtatni, hogy ha olyan sűrítőanyagokat alkalmazunk, amik egyben aktív anyagok is. Emulziók esetében segédemulgeátort használunk, samponok és tusfürdők esetében pedig a nagyon viszkózus Lauryl Glucoside-ot adagoljuk a lemosószerükbe. Ha kitekintünk a gyártók világába, akkor ezeken felül számtalan jobbnál jobb alapanyagot találhatunk, melyek olyan biokompatibilis vegyületek vagy polimerek, amiket növényekből kinyert molekulákból állítanak elő mint például a metil-glukóz alapú sűrítők. Szintén jó választás lehet még a Carbomer is, amit bár szintetikus vegyületekből polimerizálnak, mégis nagyon jó a biokompatibilitása és a gélképző tulajdonsága. Ezeket szoktuk szuper abszorbens polimereknek is hívni, mivel rendkívül nagy a vízmegkötő képességük. Éppen ezért van az, hogy a különböző női intim higiéniás termékekbe és pelusokba is ezeket a Carbomer-eket alkalmazzák.

Végül álljon itt néhány jó tanács azoknak, akik a Xanthan Gum-i használatára adják a fejüket és még nincs tapasztalatuk az alkalmazásával kapcsolatban.

- Az első lépés legyen a Xanthan Gum-i duzzasztása vízben.
- Krémek esetében a vizes fázishoz közvetlenül hozzáadhatjuk a Xanthan Gum-it és melegíthetjük vele. A kevergetést óvatosan próbáljuk, mert kis mennyiségeknél túl sok tapadhat a keverő eszközre , továbbá kihordhatjuk az edény falára. Így egyrészt anyagveszteségünk lesz, másrészt a végtermékben maradnak csomós maradványok, amik rontják a krémünk textúráját.
- Az emulzió képzés előtt teljesen homogénre kell keverni a Xanthan Gum-it, mert különben csomós elemek maradnak a krémünkben.
- Próbáljuk meg kerülni a 0,2-nál nagyobb Xanthan Gum-i koncentrációt ha lehet, inkább keressünk alternatívát.
- Vizes szérumokhoz kerüljük a túlzott Xanthan Gum-i használatot, mert nagyban rontja a termék érzetét a bőrön. Inkább használjunk Carbomer-t, ami a különböző internetes áltudományos híresztelésekkel ellentétben nagyon jó alapanyagnak számít.

Alapanyag jegyzék: